9 de marzo de 2013

CAMPANYES PER PROTEGIR ELS RECURSOS DEL MAR

Ecologistes en Acció està difonent a Catalunya la campanya europea “Pinta un peix”, que critica la sobreexplotació dels recursos pesquers durant les darreres dècades. Relacionada amb la pesca, també destaca la denúncia de diverses organitzacions com ara Greenpeace i Seo/Birdlife sota el lema “Cap peix per la borda”, en aquest cas sobre el malbaratament dels recursos pesquers.

Les consecutives dècades de sobrepesca i pràctiques pesqueres destructives, combinades amb un creixent consum de productes d’origen marí, estan esgotant les poblacions de peixos de mars i oceans (més del 82% de les poblacions de peixos al Mediterrani i més del 50% a l’Atlàntic).

Algunes de les espècies més conegudes i que estan considerades en perill d’extinció són l’anguila, el mero, el bacallà, el salmó, les tortugues marines, i multitud d’espècies de ratlles i taurons. Així mateix, altres espècies han sofert extincions locals, entre aquestes espècies trobem algunes tan conegudes com l’orada, el llenguado, el besuc, els rogers, l’anxova, el peix espasa, el polp o l’escamarlà.

Infants i joves de tota Europa ja estan enviant els seus dibuixos als líders de la Unió Europea per demanar que protegeixin els ecosistemes marins. Consulteu les instruccions per participar al web de la campanya.

Per la seva banda, la campanya “Ni un pez por la borda” denuncia que més de 1,7 milions de tones de peixos es llencen cada any en aigües europees, malgrat que siguin espècies susceptibles d’ésser consumides.

A causa d’una normativa europea que assenyala quantes peces de cada espècies es poden capturar, els pescadors s’han de desfer d’una part de les seves captures. En altres casos, es tracta d’animals que no assoleixen la talla que exigeix la normativa i que, un cop capturats, són tornats al mar morts i amb poques possibilitats per sobreviure-hi.

Al web www.niunpezporlaborda.org i a les xarxes socials de la campanya podeu manifestar el vostre suport. Actualment, prop d'un milió de persones recolzen la iniciativa, així com diverses organitzacions mediambientals i algunes personalitats públiques (cuiners, periodistes, actors, etc).

 
Publicat el 20/02/2013

No hay comentarios: