25 de marzo de 2013

Un mural col·lectiu a través de la reflexió

Des de la Comissió de Medi Ambient de l’Escola Pia de Sarrià-Calassanç, aquest curs hem treballat alguns aspectes relacionats amb la situació de l’aigua al món i la seva relació amb la salut, l’alimentació, els ecosistemes i les ciutats. Per fer-ho hem confeccionat un nou mural col·lectiu que ha quedat ubicat al passadís de la primera planta. Hem elaborat diferents propostes per a cada nivell a partir de vídeos i documentals de la col·lecció “El somni de l’aigua”.

El somni de l'aigua” exposa els problemes polítics i socials relacionats amb els recursos hídrics. En els documentals s’aporten solucions per evitar els conflictes que sorgeixen arran de la repartició de l'aigua. Paral·lelament, nens i nenes de diferents llocs del món (Benín, Índia i Xile) expliquen en primera persona quins són els problemes relacionats amb l'aigua els quals s'enfronten diàriament. A Benín (Àfrica occidental), Crepin, un nen de 10 anys, ens explica com la contaminació del seu llac està reduint la pesca. Nandini, a l’Índia, ens relata la seva odissea diària per proveir d'aigua a la seva família –en un moment del vídeo es diu que un sou és de 3.000 rupies (uns 43 euros) i que l’aigua d’un mes els costa 500 rupies (1/6 part del sou), una mica més de 7 euros–. En el desert d’Atacama, a Xile, Julio ens mostra com han decidit combatre la sequera amb imaginació. Finding Water in the Desert mostra un parell de sistemes més per aconseguir aigua, aquesta vegada, als deserts d’Austràlia.

El mural col·lectiu
L’any 2005 va començar la Dècada Internacional d’Acció: “L’aigua, font de vida” (2005-2015), declarada per l’Organització de les Nacions Unides i que té per objectiu principal promoure iniciatives encaminades a complir un dels objectius del mil·lenni: “reduir a la meitat la població mundial sense accés a l’aigua potable.”

L’aigua és la base de la vida, un bé escàs que cal gestionar pel bé de la humanitat i dels ecosistemes del nostre planeta. Parvulari, cicle inicial i primària han elaborat pòsters sobre l’aigua i han decorat una gota individual. L’alumnat de secundària i batxillerat ha elaborat gotes individuals i un lema cada classe en funció del contingut del vídeo. Finalment, els de CFGM d’esport han buscat fotos d’esports d’aigua. Us adjuntem fotos del mural resultant.

El joc del Somni de l’Aigua està disponible en servei de préstec al Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA). T. 93 256 25 92 o documentacioambiental@bcn.cat.


 20/03/2013

No hay comentarios: