25 de marzo de 2013

ELS COMERÇOS AVANCEN CAP A LA SOSTENIBILITAT

La Unió de Botiguers Sant Pau-Gaudí, signant del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat des del 3 de febrer de 2010, amb l’objectiu d’avançar cap a la sostenibilitat, ha sol·licitat un informe de diagnosi i millores de la gestió ambiental dels seus establiments associats.
L’informe s’ha realitzat a partir de les visites de l’equip d’educadores de SIRESA, empresa que també pertany a la xarxa de signants de l'Agenda 21. En total, es van visitar 9 comerços (3 alimentaris i 6 no alimentaris) amb l’objectiu d'analitzar i millorar les pràctiques quotidianes dels botiguers per a què siguin més respectuoses amb el medi ambient.

Durant les visites es va avaluar la correcta gestió dels residus, l’estalvi en el consum d’aigua, l’estalvi energètic i la sostenibilitat dels productes que comercialitzen i les bosses que faciliten als clients.
En general, es pot comentar que dels establiments visitats, els que no gestionaven correctament algun tipus de residu era majoritàriament per desconeixement i es mostraren decidits a fer-ho correctament un cop informats. En quant a consum energètic i d’aigua, del primer la majoria apliquen mesures d’estalvi tot i que del segon no ja que la majoria no són grans consumidors d’aigua (igualment comenten que les aplicaran de manera progressiva). Pel que fa als productes que comercialitzen, la majoria utilitzen productes ecològics i tenen en compte els criteris de compra local.
Com a mesures concretes destaquem la perruqueria, l’únic comerç que utilitza aerosols o envasos de productes químics, gestiona correctament aquests envasos duent-los al Punt Verd; els tres restaurantsvisitats gestionen correctament l’oli mitjançant un gestor privat; el gimnàs i la botiga d’aquaris, que són els dos establiments on el consum d’aigua és molt alt, la recirculen internament procurant mantenir els filtres sempre nets; i la majoria d’establiments visitats, utilitzen productes amb etiquetatge ecològic com a mesura preventiva per reduir la toxicitat dels residus generats, els quals tenen un impacte menor al medi ambient i també comercialitzen amb productes de producció local: productes catalans o d’àrees geogràfiques properes.


Publicat el 22/03/2013

No hay comentarios: