9 de marzo de 2013

El Bosc de Turull al Fòrum d'Educació Ambiental

La Societat Catalana d’Educació Ambiental organitza a Girona, els dies 23 i 24 de febrer, la setena edició del Fòrum d’Educació Ambiental 2000+12 que té com a objectiu afavorir la reflexió sobre el futur de l’educació ambiental i marcar nous reptes d’acord amb la situació actual.

Aquest any es presentaran comunicacions sobre la comunitat transformadora del territori en les que, l’Agenda 21 Escolar, aportarà l’experiència de l’Aula Ambiental del Bosc de Turull. En el marc del Pla de Barris del Coll s'ha tranformat un terreny municipal pràcticament en desús, en un nou equipament d’educació ambiental alhora que s'ha guanyat un espai per a la protecció i millora de la biodiversitat urbana. Hi conflueixen gran varietat de col·lectius amb interessos molt diversos: gent gran del barri, escoles i instituts de l’A21E, grups de formació ocupacional, associacions i entitats locals (relacionades amb la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, associacions de veïns, protecció dels animals, l'educació en el lleure, les cooperatives de consum), etc.

En aquest espai, es vol aconseguir millorar la cohesió i la dinamització socioeconòmica del barri, la renaturalització de la ciutat i la protecció i millora de la biodiversitat. Per aconseguir-ho hi participen una xarxa d’actors diversa que descobreixen i aprenen de l'espai i la seva transformació sostenible (creació horts ecològics, jardins mediterranis, viver de planta forestal autòctona, bosc mediterrani relicte). Quant a educació ambiental, es dinamitzen activitats com, per exemple, sessions de formació de l’A21E, formació ocupacional, tallers de les entitats per a escoles i lleure, itineraris de coneixement de la vegetació i la fauna, treballs de recerca, entre d'altres. Es pretén que en el futur l’equipament es pugui gestionar a través de la comunitat local.

L’experiència transforma el territori perquè on només hi havia un magatzem i uns horts per a la gent gran, actualment han aparegut noves expectatives enfocades en la sostenibilitat urbana, la sobirania alimentària, el coneixement de l’entorn natural, les activitats d’educació ambiental i les actuacions de millora forestal i de conservació de la biodiversitat, entre d'altres. Esperem que sigui només l’inici per aconseguir una ciutat més justa i sostenible!

Més informació sobre el fòrum aquí.


 22/02/2013

No hay comentarios: