17 de abril de 2014

ATENCIÓ!!! Bruticies molt perilloses amenacen les nostrs costes.

Els residus sòlids al Mar. Un greu perill pe a tots.
A tot el món, 8 milions de tones de residus arriben al mar cada dia. Tots aquests residus s'originen per l'acció humana. Es tracta d'un problema greu que hem d'afontar des d'ara mateix per evitar la degradació del medi, un medi fons,ental per a la vida. La presència de residus sòlids al mar té un impacte molt negatiu en els organismes marins i molts morn per la ingestió i l'enxarxament en els residus; els ecosistemes també es degraden per l'abrasió dels fons marins. D'altra banda, aquests residus provoquen pèrdues per l'efecte negatiu que causen al turisme. Provoquen també danys materials en el vaixells, la reducció del poncial pesquer i molts esforços dedicats al sanejament i a conscienciar la població. Però és possible evitar la magnitud d'aquest problema. De fet és senzill, si tots hi participem.

Com arriba tanta bruticia al mar.
Des de les platges
Tot el que molta gent deixa a la platja quan se'n va acaba abocat al mar. Cal tenir en compte que la platja no és una piscina, sinó un ecosistema viu i dinàmic que pateiz les conseqüències dels nostrs descuits. Hem de pensar que molta de la brutícia que entra al mar retorna després a les platges. Per tant, si no evitem també generar residus ens podem trobar amb sorpreses desagradables quan vulguem passar un dia a la platja,
Des dels carrers i les rieres.
El que llencem al carrer o les rieres arriba a les aigües marines. Tot, a causa de l'acció de la pluja o el vent.
Des de casa.
Per lluny que sembli, també la gran quantitat d'objectes i materials no reciclable que es llença al vàter (preservatius, embolcalls, etc...) acaba perjudicant greument la vida al mar.
Des de les embarcacions.
La conducta d'alguns navegants és, de vegades, molt poc cívica: llencen les escombreries per la borda dels vaixells i rnten els dipòsits de combustible al mar,
Abocaments incontrolats,
S'imposen multes a les empreses que fan abocaments incontrolats de residus. Però sembla que la penalització econòmica encara no és, per algunes emprses, un incentiu per a deixar de contaminar.

Com es pot evitar que la bruticia arribi al mar.
No llencis objectes ni material reciclable al vàter, al carre o a les rieres. Tot el que llencis pot arribar al mar.
Compra porductes amb embalatge biodegradable.
Recicla les bosses de plàstic o utilitza'n una de roba.
No llencis puntes de cigarreta ni altres deixalles a la vorera ni a la sorra o al mar.
Retorna els residus a port i diposita'ls a les papereres o llocs adequats.
Respecta l'entorn i als usuaris,
Si navegues en vaixell, vigila les pèrdues de combustible i oli
No llencis escombraries per la borda dels vaixells.

Genealitat de Catalunya

No hay comentarios: