7 de abril de 2014

Crònica d’una trobada molt engrescadora

Més de 100 joves es troben a Sabadell a la IV Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta per intercanviar accions que transformen el seu centre, reflexionar sobre el canvi i comunicar-ne els resultats.

Després d’una obertura plena d’entusiasme, motivació i ganes de posar-se a treballar feta pels delegats que van ser escollits a la darrera conferència catalana, els joves representants del projecte Tinguem Cura del Planeta d’enguany van començar a intercanviar les accions que estan fent al seu centre per millorar l’entorn. Durant la primera dinàmica, els joves van ser entrevistats per diferents mitjans de comunicació, simulats pels seus propis companys. Calia estar molt atent a tots els possibles detalls que els conferenciants donessin, ja que posteriorment, cada delegat va emplenar una travessa per aconseguir saber de quin centre era cadascun dels pòsters que hi havia exposats.
  
Després d’esmorzar als exteriors del parc Central del Vallès, els delegats van classificar, en funció del grau de canvi que mostrava, alguns pòsters de campanyes publicitàries i d'alguns dels mateixos centres. Calia investigar de quina temàtica tractava, la problemàtica socioambiental a la que donava resposta, l’acció que induïa i el canvi que es pretenia amb el missatge. Després van debatre sobre què calia que tingués el pòster per mostrar millor el canvi. Per finalitzar la dinàmica, els joves van agafar paper, tisores i material d’escriptura per refer i millorar el pòster que prèviament havien analitzat.


A la tarda, els participants es van repartir en diferents tallers comunicatius per explicar les conclusions de la jornada:

•    Una flashmob que, juntament amb altres centres de tot Europa que participen en aquest projecte, executaran tots junts proper dia 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient.
•    Un anunci perquè els centres s’animin a participar en aquesta acció conjunta.
•    Una nota de premsa per resumir la jornada i fer arribar als mitjans de comunicació.
•    Un graffiti sobre la importància de tenir cura del planeta.
•    Una falca de ràdio perquè els centres la puguin fer arribar als mitjans de comunicació locals.
•    Un ball de bastons per mostrar una tradició catalana que es presentarà a la conferència estatal (novembre 2014).
•    Una fotografia artística, per mostrar un canvi.
•    El càlcul de la petjada ecològica de la trobada, que va ser de 858 kg CO2e, un 85% menys del que hauria estat si no s'haguessin tingut en compte aspectes com el transport públic, ús de paper reciclat, selecció de les deixalles, esmorzar ecològic i de proximitat, materials i embolcalls reutilitzats.

Mentrestant, el professorat va realitzar una formació paral·lela en la que també van reflexionar sobre el concepte del canvi i a la tarda van visitar les instal•lacions del parc Central del Vallès, les quals compten amb una exposició de diferents tipologies d’energies renovables.

Abans de la cloenda, en la que es van presentar alguns dels tallers comunicatius, es va visionar un vídeo de la conferència estatal francesa que estava tenint lloc el mateix dia, els joves van escollir els delegats que participaran en la conferència estatal, la qual celebrarem a Barcelona el novembre de 2014.

Durant tot l’acte, un equip de comunicació, format pels delegats del 2013, va cobrir l’acte i va establir contacte amb els participants a la conferència a Euskadi i a França que estava tenint lloc el mateix dia.

El Col·legi Sant Ramon Nonat ha preparat aquest vídeo resum. Estigueu atents al proper butlletí on us mostrarem les fotografies de l’acte, els resultats obtinguts, els delegats escollits i moltes més informacions.

20140403 01.TCP




No hay comentarios: