7 de abril de 2014

L'alumnat de l’E+S també diu la seva

Com plantegen el projecte en altres centres? Què opinen dels embolcalls reutilitzables? Sobre aquestes i d’altres qüestions en parla alumnat de secundària dels centres educatius participants en l’E+S.



En el marc de l’E+S, el passat dijous 27 de març, els joves dels instituts Ferran Tallada i Jaume Balmes, de les escoles Vedruna Gràcia i Pia Sant Antoni i el Col·legi Sant Ramon Nonat van aplegar-se a l’Espai Jove La Fontana per conèixer de primera mà com altres centres porten a terme l’E+S. També va ser un bon moment per parlar entre ells sobre els tipus d’embolcalls que utilitzen i els hàbits en els esmorzars del seu centre.
  
La responsable del Pla de Prevenció de Residus de l’Ajuntament de Barcelona va iniciar la sessió agraint la presència de l’alumnat i fent cinc cèntims sobre les actuacions que l’Ajuntament està fent en matèria de prevenció de residus i a quin públic estan dirigides. A continuació, cada centre va explicar breument com ha plantejat el procés de l'E+S i quins efectes tenen les diferents actuacions portades a terme: des la comissió d’alumnes de l'Eskamot Verd del Col·legi Sant Ramon Nonat i l'associació d'estudiants de l'Institut Ferran Tallada que lideren la campanya, a la implicació d’alumnes de diferents cursos de les escoles Vedruna Gràcia o de la Pia Sant Antoni com a estratègia per aconseguir un canvi d’hàbits en l’ús d’embolcalls reutilitzables. L’Institut Jaume Balmes va ensenyar-nos la diversitat de cartes creatives que han fet per demanar un embolcall reutilitzable i, finalment, el Col·legi Sant Ramon Nonat també ens va ensenyar una mostra d’embolcalls reutilitzables dissenyats pels de 3r d’ESO.

Durant la dinàmica de grups que es va fer després, l'alumnat va compartir punts de vista sobre la necessitat de prevenir l'ús d'embolcalls d'un sol ús i aquestes van ser algunes de les seves opinions:

«Portar un embolcall reutilitzable és més pràctic, gastes menys diners i no generes residus»
«Els qui no en fan ús és perquè ho veuen com una cosa més friki, els hi fa mandra o vergonya i perquè no els importa generar més residus»
«Creiem que els alumnes de primària utilitzen més els embolcalls reutilitzables perquè és més fàcil influenciar-los, perquè s’ho prenen com un joc i perquè són els pares els qui els preparen l’esmorzar»
«En general els boc’n rolls són fàcils d’utilitzar i pràctics però té alguns inconvenients: no són aptes per a tots els tipus d’esmorzar, s’han de netejar i no saps on guardar-los a l’hora del pati»
«Si es segueix insistint, col•laborant i treballant el tema, pensem que l’ús d’embolcalls reutilitzables s’anirà agafant com un bon costum de generació en generació. Poc a poc, la gent es va conscienciant dels residus que genera»

Vam acabar la sessió amb una fotografia conjunta i amb el repte de trobar-nos de nou després de 3 anys per veure quantes persones més estem compromeses amb el mateix objectiu.

20140403 02W.TrobadaEmbolcalls




No hay comentarios: