27 de abril de 2014

El peix als menjadors escolars

La quarta setmana del projecte Ens ho mengem tot ha estat dedicada al consum de peix en els menjadors escolars i l'índex de malbaratament es manté molt baix.

La setmana del 7 a l’11 d’abril, el projecte Ens ho mengem tot, que analitza i estudia al grau de malbaratament de cinc aliments, va estar dedicada al peix. Aquesta vegada l’alumnat de les 24 escoles participants tampoc va tenir cap dubte del que calia fer a l’hora de dinar: acabar-se tot el que hi havia al plat. Amb aquesta idea, el percentatge de malbaratament va ser només del 5,37%. Dels més de 400 kg de peix servit, només se’n van malbaratar 18 kg. Un percentatge molt similar a la resta d’aliments que ja portem analitzant al llarg de les darreres setmanes: pa (4,48%), iogurt (4,38%) i carn (6,19%).
  
Igual que en la resta de mesos, el dimarts de la setmana dedicat al peix l’alumnat, ajudat pels servei de monitoratge de menjador, va pesar la quantitat de peix servida entre els joves comensals i, en acabat, van fer el mateix amb les restes comestibles que van quedar. Sobre aquest valor, el pes de peix malbaratat, vam calcular la petjada ecològica, és a dir, l'impacte en l'entorn de la producció, la distribució i comercialització d'aquest aliment. En el cas del peix va ser de 374.878,59 m2/persona any.

A més de conèixer la petjada ecològica, també vam esbrinar quins altres recursos són necessaris per produir aquests 18 kg de peix que no es van consumir: 0,27 m2 de gàbies submergides, 321,24 kW/h d’energia i 321.289,82 L de gasoil. Si voleu veure els resultats dels diferents centres participants, cliqueu aquí.

En la darrera setmana del projecte Ens ho mengem tot, l'alumnat diagnosticarà el malbaratament de la patata.
 

20140422 04W.EnsHoMengemTot

No hay comentarios: