27 de abril de 2014

NOUS PLANS

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha activat el seu Pla de Sostenibilitat amb horitzó 2020 que inclou mesures sobre protecció del medi ambient, salut i biodiversitat. La Fundació Formació i Treball també ha fet públiques les seves accions al voltant de la inserció sociolaboral.



L’àrea metropolitana de Barcelona té 3,2 milions d’habitants, unes 6.500 ha de polígons industrials, la presència de grans infraestructures com el port, l’aeroport, un sistema viari amb més de 5.700 km de vies i una xarxa ferroviària de 415 km, amb més de cinc milions de desplaçaments diaris en mitjans motoritzats. Tot plegat té una gran influència en la qualitat ambiental del territori.

Amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat al territori, s’ha posat ara en marxa el Pla de Sostenibilitat de l’AMB (PSAMB), amb 100 mesures per al període 2014-2020. Les 47 que s’inicien aquest 2014 suposen una inversió de 8.977.880 €. D’altres, en canvi, requereixen més profunditat d’anàlisi, com la generació d’energia solar en terrats o l’aprofitament de la biomassa forestal. A més, també s’apunta que caldrà anar actualitzant aquelles accions que es vagin impartint en el temps en funció del Pla director urbanístic, és a dir, de com vagi evolucionant la zona metropolitana.

Info135 plans internAquest Pla es configura en tres nivells d’anàlisi: el territori metropolità, els serveis que pot oferir l’AMB als municipis metropolitans i el propi ens metropolità. I es desenvolupa en sis eixos temàtics:

1. Territori, ecologia i biodiversitat 
2. Energia i canvi climàtic 
3. Mobilitat sostenible 
4. Mitjans de producció i consum 
5. Salut ambiental 
6. Educació per a la sostenibilitat

El Pla ha tingut un procés de participació ciutadana (telemàtica) i 14 sessions de treball territorial que s’han organitzat amb diverses entitats veïnals, a banda de la participació dels tècnics de l’AMB i dels professionals de 23 ajuntaments. La participació ciutadana ha permès incloure en el pla mesures com la creació d’una xarxa metropolitana de carrils bici i la creació d’un Observatori Metropolità del Canvi Climàtic.

El PSAMB té la possibilitat de consulta, via Internet, d’algunes dades ambientals, com per exemple el soroll a què estan sotmesos els ciutadans d’una zona concreta o el potencial d’aprofitament solar dels seus terrats. Aquesta eina també està pensada per agilitzar la comunicació amb l’Administració, com en el cas de queixes per males olors. Des de l’AMB es preveu que durant aquest 2014 es facin sessions temàtiques sobre energia, canvi climàtic, etc.
____________________________________________________________________________________________________________

La Fundació Formació i Treball (FIT) té com principal objectiu la formació i inserció laboral de persones amb especials dificultats personals i sociolaborals per incorporar-se al mercat laboral ordinari. Al servei d’aquest objectiu s’emmarquen la mostra de les iniciatives i bones pràctiques que recullen en el seu pla d’acció:


Es tracta d'un aparcament vigilat per a bicicletes que pretén aconseguir una ciutat amable i segura per a l’ús d'aquest mitjà de transport. A més, ofereix un taller de reparació i compra de bicicletes de 2a mà.

El projecte també incorpora un segon objectiu: la inserció sociolaboral i la creació de llocs de treball per a col·lectius de joves que pateixen alt grau de vulnerabilitat. 

Des del 22 d'abril el trobareu al carrer Numància, 153.


Un projecte que s’emmarca en la 1a Convocatòria de “Big Idea Project” d’Inditex. La FIT i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya i l’assessorament puntual d’alguns estudis de disseny, van posar en marxa una pluja d’idees dirigida a la identificació de nous llocs de treball de manera sostenible. L'objectiu principal és generar de llocs de treball a partir de la transformació de diversos materials de rebuig (que són recollits per la FIT) en nous productes o serveis sostenibles que continuïn aportant valor a la societat.

D’INS: Escola d’hostaleria bàsica dedicada a la formació i inserció laboral
El projecte té per objectius potenciar l’alimentació equilibrada i saludable, reduir el malbaratament alimentari i promoure el consum de proximitat. Consisteix en la realització d’itineraris formatius i d’inserció sociolaboral dirigits a col·lectius joves, amb l’objectiu de capacitar-los professionalment com a treballadors/es en establiments de restauració. Els itineraris inclouen formació tecnicoprofessional, pràctiques laborals en empreses i seguiment individualitzat per aconseguir la inserció laboral a l’empresa externa.

Aula oberta

Info135 plans intern2L'aula oberta vol potenciar les habilitats socials del usuaris atesos per la FIT; per sota d’aquesta tasca hi ha l’objectiu d’afavorir la inserció laboral dels col·lectius vulnerables. L'aula promou la recerca de feina a través de l’adquisició de competències informàtiques bàsiques per millorar aquest procés. 

Un pas més

Aquest projecte potencia una nova línia d’acció de suport a l’emprenedoria com a sortida laboral alternativa per a persones en risc d’exclusió social, mitjançant la realització d’itineraris d’inserció, identificar potencialitats, dotar a les persones participants d’autonomia laboral i oferir l’acompanyament i els recursos necessaris perquè puguin consolidar un lloc de treball o una iniciativa empresarial per compte propi.

Balanç global

Es tracta d'avaluar de forma constant els indicadors definits per la FIT: projectes i serveis en termes socials, ambientals, econòmics. Les activitats de caire social afecten a totes aquelles vinculades als usuaris que até la Fundació, així com els voluntaris i treballadors que en formen part. Les de caire ambiental van dirigides als serveis i els indicadors econòmics estan vinculats a totes les activitats que desenvolupa la Fundació.

No hay comentarios: